Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Az utazási tanácsadó blog részben profikkal, de főleg a Ti közreműködésetekkel készül. Mert mindenkinek van egy jó utazós sztorija.

Szeretünk utazni - talán mindennél jobban - kalandozni, ezért kíváncsiak vagyunk történeteitekre. Sőt, hogy kedvet kapjatok élményeitek megosztásához, a legjobbakat rendszeresen jutalmazzuk is.

Gyűjtsünk élményeket közösen!

Beszámoló beküldése

FONTOS!
A cikkeket emailben várjuk az alábbi címre:

utazasitanacsado@index.hu

- emailben szövegként vagy mellékletként .doc .pdf kiterjesztésben
- képeket .jpg .png .gif kiterjesztésben 800x600 v. 600x400px méretben
- térképeket, pinpointokat Google Maps iframe kódként

Van egy jó utazós sztorid?

Hova Utaznál?

Repülőjegy

Szerkesztőket Keresünk!

Te vagy Dr. Nyelvtan? Vagy csak egyszerűen vágod a bloghut? Segíts nekünk jobbá tenni ezt az oldalt!

Sokan vagyunk - de nem elegen, ezért SZÜKSÉGÜNK VAN RÁD!

Vegyél részt az oldal szerkesztésében, moderálásában: dobj egy mailt az utazasitanacsado@index.hu -ra.

Címkék

Ajax (1) amszterdam (1) amszterdam-kártya (1) australian centre for the moving image (1) ausztrália (1) ausztral kortars muveszeti kozpont (1) baku (1) bangkok (1) barcelona (1) bastille (1) bells beach (1) bergamo (1) birrarung mar (1) brighton beach (1) caleta de fuste (1) Central Station (1) chinese museum (1) ciang mai (1) cofete (1) coffeeshop (1) corralejo (1) corso buenos aires (1) costa calma (1) cotillo (1) Dam (1) della (1) dóm (1) eden bar (1) eiffel-torony (1) élménybeszámoló (1) élménytúra (1) el patio restaurant (1) eurodisney (1) federation square (1) franciaország (1) fuerte ventura (1) giardini pubblici indo montanelli park (1) Gogh (1) grainger museum (1) güell park (1) hua hin (1) jandia (1) kanári-szigetek (1) katedrális (1) kína (1) kon chang (1) kutyahús (1) la atalayita (1) la isla bar (1) la rambla (1) led-alagút (1) louvre (1) lygon Street (1) mágnesvasút (1) malthouse (1) mar bella (1) melbourne (1) melbourne egyetem (1) melbourne muveszeti kozpont (1) milano (1) miss america restaurant (1) montjuic (1) Mystery Land (1) notre dame (1) oasis park (1) olcsó repülőjegy (1) olympic park stadium (1) Oude Kerk (1) palazzo (1) parc de la ciutadella (1) párizs (1) party (1) passage (1) phillip-sziget (1) pizza (1) playa blancal (1) playa chica (1) potter museum of art (1) princess theatre (1) puerto del rosario (1) queen victoria piac (1) ragione (1) Rembrandt (1) rer vasút (1) royal botanic gardens (1) royal exhibition building (1) Royal Exhibition Building Carlton Gardens (1) rubens (1) sacré coeur (1) sagrada familia (1) sanghaj (1) scala (1) Sensation (1) seven nightclub (1) shanghai (1) sotavento (1) spanyolország (2) st kilda beach (1) sunnyside north beach (1) sydney opera (1) szajna (1) tasmania (1) tenerife (1) thaiföld (1) tv-torony (1) utazási napló (1) versailles (1) világjárás (1) wah wah lounge (1) yu-kert (1) zig-zag híd (1) Címkefelhő

MasterCard Úti Tippek

Töltsd le az ingyenes
MasterCard Úti Tippek
alkalmazást!

Klikkeljen a letöltéshez – Apple iTunes Store

Klikkeljen a letöltéshez – Google Android Market

Milánó: Dóm, turisták és Bergamo, az olaszok csodája

2012.06.23. 10:38 - Utazási Tanácsadó

Címkék: dóm milano pizza passage katedrális scala della bergamo palazzo corso buenos aires giardini pubblici indo montanelli park ragione

Azt hittük, egy nap elég lesz Milánóra és Bergamora. Hajnalban indulás, késő este vissza, közte vélhetően egy isteni pizza, mi az nekünk. Nap végére kiderült, hogy elégnek biztos nem elég.

cba.jpg

Ha az első olaszországi utazás, akkor minden bizonnyal Milánó. Hasonlóan vagyunk ezzel mi is, azzal a különbséggel, hogy az utazásba vakmerő módon Bergamot is bezsúfoljuk. A kora reggeli indulás, a Bergamoban ivott, életem legjobb frissen pörkölt kávéja, majd a 45 perces buszút után megérkezünk Milánóba. A buszról leszállva a high fashion világmárkákat felvonultató szűk, kesze-kusza kövekkel kirakott Corso Buenos Aires-ra érkezünk.

Igen, Olaszországban vagyunk. Kék öltönyök, roppanóan fehér ingek, kendők a zakók zsebeiben, elegáns borosta. Az olasz nők ringó csípővel, kötéltáncosokat megszégyenítve egyensúlyoznak magassarkúban a fényesre kopott macskaköveken. A boltok nyitására érünk a még üres bevásárló utcába, a Furla üzletét peckesen ülve védi egy terrier, az eladók a bejárat előtt állva isszák reggeli első kávéjukat.

A kertek iránt érzett megmagyarázhatatlan és őrült rajongásomnak eleget téve a Giardini Pubblici Indro Montanelli parkon vágunk át, ősfákkal, pónikkal, hétköznap olaszosan semmit tevő olaszokkal, és futó, izzadó macsókkal tele.

 

gpimp.jpg

Innen már csak egy köpés a Dóm, amit éppen utazásunk idején, a turistaszezon előtt renoválnak, mindenhol állványok és lezárt területek. Mindez fel sem tűnik, amikor a Dóm térre érve először engedi magát teljes egészében láttatni a katedrális. A kupolák és tornyocskák több száz évesen is visszatarthatatlanul törnek az ég felé, tekintélyt parancsolva a tér összes, hatalmasságának behódoló épületének és bolhányi bámészkodójának. 

dom.jpg

A Dóm belsejében tett rövid, a turisták által alkotott akadálypályával nehezített séta legszebb eleme a főoltár és a mellette lévő orgona. Bízva abban, hogy felfelé vezető lépcsőket kevesebben másszák meg, mohón török felfelé, először lifttel, majd a szűk, alig fél méter széles lépcsőkön. Komoly harcot vívva a tériszonyommal és a többi, csuklóból visszafelé, önmagát fotózó turistával, még feljebb és feljebb megyek a csúszós kis fokokon, feljutva a tetőre. Az útikönyvek szerint nem sokszor lehet messzire ellátni, szerencsére mi gond nélkül tudjuk az olaszok által minden lehetséges helyen épített tetőkerteket az illedelmesnél jóval alaposabban megnézni. Jó tanács azoknak, akik hozzánk hasonlóan naivan egy napot szánnak az útra: ne üljünk le a Dóm tetején, könnyen elrepül az a 2-3 óra.

katedralis.jpg

A katedrális után egyértelmű a döntés, ennünk kell. A környező utcák tele éttermekkel, az itthoni éjszakai pizza rendelésekhez szokva szívünkhöz kapunk a pizzák 20-30 eurós árait látva. Persze elegánsan legyintünk, kompenzálva az étterem előtt eltöltött kínos perceket, és belépünk a hűvös lugasba. Megérte, életem legcsúnyább, de legfinomabb pizzáját kapom! Zavartan nézem először. Abban is kételkedem, hogy a Dóm tövében egyáltalán szabad-e ilyen földi dolgokkal foglalkozni, mint az evés, de ha szabad is, ehetek vajon én itt kézzel?! Éppen nyúlok a késemért, számolva a következő fél órában ujjaimra váró fájdalommal, ami a szeletek apró falatokra való felvágásával jár, amikor a szemben lévő asztalnál egy hófehér hajú, idős hölgy biccent lezseren, rám mosolyog a kalapja alatt és óriásit harap a pizzájába. Igen, így jobb.

pizza.jpg

A pizza és a Dóm okozta gyönyörök után vérszemet kapok, jön a macaronos, pisztáciás és marcipános fagyi, miközben nekiindulunk a környező kis utcáknak a Passage-on át. Párizsi utam óta tudom, hogy nekem egy passage-ban kialakított lakásban kell élnem, más megoldást nem látok. A francia fővárosban ezek a fedett utcák, átkelők mintha kisebbek és romantikusabbak lettek volna, az itteni Passage sokkal inkább lehengerlő és ámulatba ejtő hatalmas belmagasságával, díszes kupolájával és padlójával, elegáns üzleteivel.

passage.jpg

scala.jpg

A városban tett séta közben megnézzük a Scalát, megfogadjuk, hogy legközelebb kivárjuk a Luini világhírű péksége előtt kígyózó sort, elsétálunk a Palazzo della Ragione lépcsőin ülő ebédelők és az egymásba gabalyodó szerelmespárok előtt, a város egyik talán legdrágább lakóövezetébe érve. Kovácsoltvas kapuk, boltíves árkádok, szemérmetlenül zöld növények. Utunk visszafelé vezet, szinte rohanunk a Bergamoba tartó buszhoz, újabb 45 perc buszozás, majd maga a csoda vár ránk.

Bergamoban már nem csak érzem az emberek viselkedéséből, mozdulataiból, az utcák hangulatából, hogy Olaszországban vagyok, itt már látom is. Hamisítatlan sárga, stukkós ablakú házak, hangos csevegésre született erkélyek. Egy felvonóra szállva messzire ellátni a dombokra, a zöld mezőkre, a foltos tetőkre, a magas, lomhán hajladozó fákra. Egyszerre sajnálom, hogy nem a szüretek idején jöttünk és könnyebbülök meg, hiszen ha ennél is szebb, színesebb és szagosabb lenne ez a város, muszáj volna ideköltöznöm. 

bergamo1.jpg

bergamo2.jpg

Délután mintha tapsra térne vissza az élet, az addig szinte csak turisták uralta utcákat élettel töltik meg az olaszok, mosolyogva, csivitelve. Milánóban ez a családias hangulat mintha kevésbé érződne, itt teljesen magával ragad, csak sodródunk az emberekkel, a véletlentől vezérelve. Nem törődöm a kis templomok nevének kikeresésével, nem törődöm az utcanevekkel, és kicsit sem törődöm az előre eltervezett útvonallal. Csak még több kupolát, boltívet, harsanó zöld lombot, kovácsoltvas teraszt szeretnék látni... Még egy utolsó tészta, még egy utolsó fagyi, immár sokkal olcsóban, ugyanolyan finoman. Amikor a helyiek még csak készülnek az estére, mi már indulunk vissza a reptérre, pontos listával a fejünkben, hogy mit nézünk meg legközelebb. Persze tudjuk, hogy legközelebb is ugyanígy belefeledkezünk Milánó olaszos eleganciájába és abba a kis csodába, amit ők csak Bergamonak hívnak.



A cikket Anna küldte, köszönjük ezt a remek beszámolót!

Párizsi hétvége - romantika, ahogy elvárjuk

2012.06.11. 11:05 - Utazási Tanácsadó

Címkék: franciaország párizs szajna louvre versailles notre dame bastille eiffel-torony sacré coeur eurodisney rer vasút

Párizs a szerelem és a gyönyör városa. A belvárost el se kell hagynunk, rengeteg látnivaló akad, persze, aki már Párizsba vásárol repülőjegyet, általában ellátogat Versailles-ba és EuroDisneyland-be is, amik a város vonzáskörzetében találhatóak.
Kihagyhatatlan a mára szolíd zsibvásárrá változott Notre Dame is, szépen fölújított orgonájával felejthetetlen koncertélményt nyújt a látogatóknak. Az épület a mellette folyó Szajnán hajózva, esetleg a túloldalról vagy a hídról tekintve szebb látvány, mint elölről.


Nagyobb térképre váltás

paris_nrd.jpg

Hasonlóan lenyűgöző a Sacré Coeur székesegyház is, nemkülönben az a teljesítmény, amivel a sok lépcsőfokot legyőzzük. A hegytetőn a székesegyház mellett pazar látkép a jutalmunk, Párizs és egész Európa egyik utolsó hamisítatlan művésznegyede van itt:


Nagyobb térképre váltás

paris_latkep.jpg

Ha sikerül olcsó repülőjegy segítségével csökkenteni a költségeket - már csak arra kell ügyelni, hogy a belvárosi éttermekben ne költsük el az összes pénzünket. Hiszen van mire: egy francia utazás egy igazi gasztro-élmény.
EuroDisneyland 80 km-re van Párizstól, az utat érdemes a helyi RER vasúttal megtenni. Hatalmas területén több szálloda is található, mindegyik minőségi hely, ez az árakon is látszik természetesen.


Nagyobb térképre váltás

paris_disneyland.jpg

Disneyland egész napos program: érdemes kora reggel, nyitás után érkezni. Rengeteg játék van, amelyet végigjárni hosszadalmas. Nyilván nyáron, hétvégente vannak a legtöbben, bár a nagyobb tömeget is jól osztja el a park, sehol nincs tumultus. Mindenki talál neki tetsző játékot, lehet hajókázni és filmekből ismert terepeken végigvasutazni. Jó, ha utazás előtt figyelünk arra, hogy legyen biztosítás is, a gépek bár néha nagyon ijesztőek és valóban jól megmozgatják az embert, nem veszélyesek. Lassan 20 éve  lesz megszokott a 3D moziélmény és a hologram is, pár perc alatt rájöhetünk, hogy a park a kicsik mellett a felnőttek igényeit is figyelembe veszi. Este 9 órakor, a záráskor minden alkalommal tüzijáték szórakoztatja a közönséget, akik közül sokan határozzák el, hogy ide még visszatérnek, mi is így tettünk.

paris_disney2.jpg

Versailles a másik nagyon kedvelt úticél, Párizstól nem messze, olyan a párizsi polgároknak, mint a pestieknek a Margit-sziget és Szentendre. Versailles, valamint a Kis-Trianon kedvelt hétvégi kiránduló-sétálóhely. Szépen rendben tartott épületegyüttes, tavak hattyúkkal, ideális kikapcsolódásra. Magyar nyelvet beszélőknek a trianoni falfirkák érdekesek lehetnek, gyakorlatilag a legtöbb falrongálás (beleértve a vakolatba vésett feliratokat) valamelyik honfitársunk műve.


Nagyobb térképre váltás

paris_palota.jpg

Az Eiffel-torony a város minden pontjából látható, meghatározza a városképet, a párizsi lakosok ma is megosztottak abban a kérdésben, hogy való-e ez az acélmonstrum az amúgy nagyon szép, nagypolgári városba. Közelről lenyűgüző, de tény, hogy inkább a technika és a robosztus alkotások kedvelőinek tetszik ugyanúgy, mint akkoriban, amikor megépült.

Két személy számára 200ezer Ft alatt megoldható a repjegy és a szállás illetékekkel, aki még nem látta Párizst soha, annak legalább egyszer el kell oda jutnia.

A Louvre-ról már mindenki hallott, de aki járt benne, az van csak igazán összezavarodva: egy délután biztosan nem elég hozzá, ez gyorsan kiderül, a látogatás végén az ember úgy érzi, elszaladt a művészet mellett, sőt, valljuk be: egy nap sokszáz képet nehéz tisztességesen végignézni.


Nagyobb térképre váltás

paris_louvre.jpg

Egyébként, az egész fővárosban III.Napóleon szobája tette rám talán a legnagyobb hatást, Párizs legszebb szobájában jár, aki valaha megfordul ott. Méregzöld párnával kirakott fal, aranyozás, no persze aki kastélyokra és azok díszes berendezéseire kíváncsi elsősorban, annak érdemes elhagynia a székesfővárost.

Párizsban az ember rájön, hogy a temetők is üzemelhetnek parkként, ahol szerelmesek, gyerekes anyukák, idősek sétálnak és ülnek a padokon. Ehhez természetesen az kell, hogy tisztaság legyen, valamint szép síremlékek. A belvárosi temető - a negyedik kerületben - talán a legszebb temető, amit valaha láttam, közepén egy magyar nemes plexivel védett (!) fehérmárvány síremléke impozáns szoborral.

Július 14-én minden évben a Bastille lerombolását ünneplik a fővárosban, ahol az elnök is megjelenik, látványos katonai felvonulás van, zászlóerdő - a Bastille téren ne is keressük a hírhedt börtönt, egy műemlék áll ott helyette. 


Nagyobb térképre váltás

paris_picadilly.jpg

 

A beszámolót Gabi küldte, köszönjük!

 

Barcelona - a különleges ízek városa

2012.06.11. 11:00 - Utazási Tanácsadó

Címkék: barcelona spanyolország la rambla güell park sagrada familia montjuic parc de la ciutadella mar bella

Barcelona a híres katalán főváros, Spanyolország második leglátogatottabb városa, benne ugyanannyi lakossal, mint Budapesten. Európai utazók kedvelt úticélja, nekünk magyaroknak pedig a velünk hasonló sorsú és stílusú katalán emberek miatt lehet ideális cél.

A helyiek úton-útfélen hangoztatják, mennyire különböznek a spanyoloktól, akiknek a nyelvük és különösen a világlátásuk valóban egész más. A város az 1992-es olimpia megrendezésével tudott igazán berobbanni a fejlett európai világvárosok közé, bár a modernségre való törekvés régi hagyomány, ez nagyon látszik az építészeten. Ne felejtsük el, hogy ebben a városban élt Gaudi, akinek az alkotásai jórészt a világörökség részét képezik.

A legfontosabb természetesen a Sagrada Familia, ami Benedek pápa őexcellenciája fölszentelésével immár bazilikaként működik.

barca1.jpg

A város többi, egyébként gyalogszerrel is könnyen bejárható részében találhatunk még pár rendhagyó alkotását a művésznek. Kiemelném az egykoron a művész lakhelyeként funkcionáló Güell parkot, aminek a hangulatát nehéz leírni. Ehhez ott kell lenni.

barca2.jpg

Gaudi alkotásain kívül nagyon fontos megemlíteni a zsidók hegyét (Montjuic), ahol számos látnivaló akad, a Margit-szigetünkön található zenélő szökőkút katalán ősét, ami még 1929-ben lett átadva.

barca3.jpg

Az itt található erőd szintén szép látvány, sok turista keresi föl évente.

 


Nagyobb térképre váltás

Kihagyhatatlan a gótikus negyed, aminek kanyargós, szűk utcáin valódi időutazást tehetünk: az épületek közül nagyon sok a középkorban épült és vigyáztak is ezekre. A régi gótikus templom remek fotótéma, az egyik legszebb a kategóriájában.

barca4.jpg

 

 


Nagyobb térképre váltás

Közép-európai turistaként jellemzően mi is az ételek miatt jöttünk, amik egészen eltérnek a spanyol, vagy olasz, francia konyha megszokott ízvilágától. Sehol nem láttam még rákot nyúllal kombinálni, de a sok paradicsomos öntet a kenyerekkel és természetesen az elmaradhatatlan tapas felejthetetlenné tette a katalán gasztro-túránkat.

barca5.jpg

A “La Rambla” nevű hatalmas sétálóutcán több helyen is nagyon finom dolgokat lehet az árusoktól vásárolni, esténként rengeteg turista és nagyon sok, igen jól öltözött helyi lakos sétál itt.

A városlakók egyszerre sugározzák a mediterrán lazaságot, derűt és a finom eleganciát, jó látni, hogy a meleg időjárás és a későn elfogyasztott ebéd és még később föltálalt vacsora nem teszi a helyet olyanná, mint amilyen Dél-Olaszország.

Nem nevezhető elhanyagoltnak a város közepén fekvő park se (Parc de la Ciutadella), ahol a katalán parlament is megtalálható és az 1888-as világkiállításra készült nagy parkban, a monumentális vízeséstől nem messze.

 


Nagyobb térképre váltás

Barcelona strandjai közül Mar Bellát emelném ki leginkább, de a többi is tiszta, kultúrált. Nem kell sokat utazni a belvárosból a strandokhoz, metróval elérhető a legtöbb.

 

Gábor beszámolóját olvastátok :)

Amszterdam - nem csak tulipán

2012.06.02. 22:12 - Utazási Tanácsadó

Címkék: party amszterdam rubens coffeeshop Sensation Ajax amszterdam-kártya Gogh Rembrandt Dam Mystery Land Oude Kerk Central Station

Hollandiában a turisták legkedveltebb célpontja Amszterdam, ahol az egészen fékeveszett bulizás és lazulás, valamint a múzeumok látogatása egy üdülés alkalmával, akár fölváltva is remekül működhet.

Mi is ennek jegyében utaztunk: legyen városnézés, legyen extrém szórakozás, valódi buli és legyen lazulás - holland módra.

A városba az utóbbi években már szinte mindenki repülőgéppel érkezik, bár busszal is megközelíthető. A repülőtérről a vasúttal lehet a belvárosba érni.


Nagyobb térképre váltás

Rutinos utazók rögtön valamelyik kávézóban kezdik a túrát. 2008 júliusától szigorúan tilos a zárt tereken dohányozni, így aki rá akar gyújtani olyasvalamire, amiben dohány is van, annak bizony ki  kell mennie az utcára. Azonban az utcán csak a dohány élvezete megengedett: így lehetséges, hogy a coffeeshop-ok vendégei az ajtóban állnak meg, hogy a csak kint megengedett dohány és a csak bent eltűrt egyéb összetevőből álló keveréket a legitalás határán élvezzék.

A tiltás mindenhol meghálálja magát, élvezhető a levegő a zárt helyeken, nem lesz dohányfüstszagú a ruhánk, hajunk. Idén tavasztól három németalföldi tartományban, 2013 január elejétől pedig az egész ország területén be akarják tiltani a külföldiek kannabisz-vásárlását. Tekintettel arra, hogy a legtöbb problémát a drogok közül jelenleg is az alkohol és az újgenerációs dizájnerdrogok jelentik, a kávézókat nyilván nem fogják ellehetetleníteni, kockáztatva ezzel a többi vendéglátóipari egység bevételkiesését is.

Amszterdamban a városnézést érdemes azzal kezdeni, hogy a Central Station-nél szerzünk Amsterdam-kártyát. 

ams_1.jpg

Ez egy plasztikkártya, amihez jár egy kis füzet, benne sok múzeum, állandó kiállítások ajánlói, ezekre a helyekre 10-20% kedvezménnyel, féláron vagy akár ingyen bejuthatunk. A legkedveltebb múzeumokba természetesen ingyen bejuthatunk. Kötelező a holland Nemzeti múeum (Rijksmuseum), ami egyébként, ha alaposan végignézzük az egészet, akkor is egy-másfél óra alatt kényelmesen bejárhatjuk. A kiállított képek között előkelő helyen vannak azok, amik a holland tengeri hódítók dicsőségét hirdetik, akik még a spanyol Armadát is legyőzték...


Nagyobb térképre váltás

Rembrandt háza igazi átjáróház, a művész holmijai, festőszerszámai vannak kiállítva, mindenképpen megér egy sétát. 

ams_2.jpg

A belváros, ahol a turisták mozognak igen pici, a kártyával a célpontok gyalog is könnyen megközelíthetők. Mi egy nap kb. 5-6 helyet látogattunk meg, ami alatt pont föl is lehetett fogni, amit látunk. Rubens, Vermeer képein kívül megnézhetjük van Gogh képeit is, ahová szintén ingyen juthatunk be a kártyával. Ha nagyon elfáradunk, az Amsterdam-kártyához mellékelt párnapos bérlettel utazhatunk a villamoson, érdekességképpen a sportosabb lelkületűek is tehetnek vele egy kis kört. A Dam igazi turistalátványosság, az Új Templommal és a Királyi Palotával. Itt érdemes fölülni a villamosra, egy körre.

 

Amszterdam a partykról is híres. A világ legnagyobb (egy helyszínen tartott) elektronikus zenei rendezvényét is itt, az Ajax stadionjában rendezi az ID&T, évente negyvenezer ember látogat el a Sensation-re. Mi a Black Sensation-t tiszteltük meg jelenlétünkkel, aki szereti az erősebb ütemeket, a lélegzetelállító fényeffekteket és partyhangulatot, annak érdemes ellátogatni az országba és elmenni egy ilyen buliba. 

ams_3.jpg

Szintén hatalmas látványosság a minden év augusztus utolsó szombatján megrendezett Mystery Land fesztivál. Ez Harlemmermeerben zajlik, sok sátorral, az egyes műfajok legnagyobb sztárjaival. Az országon belüli távolságok annyira kicsik és olyan gyorsan eljuthatunk a gyakran induló gyors vonatokkal, hogy a több naposra tervezett amszterdami út során nyugodtan el is hagyhatjuk a várost. Rotterdam is pár kilométer csupán, de mivel a németek a második világháború során lebombázták az egész óvárost, ott Amszterdammal ellentétben csak új, háború után épült modern várost láthatunk, felhőkarcolókkal. Itt térnék ki arra, hogy aki németül beszél, jól teszi, ha a rögtön az elején tisztázza, hogy ő maga természetesen nem német. Gyorsan rájön a tökéletes német nyelvtudással rendelkező magyar, hogy tudása több problémát szül, mint amennyit megold, ha elfelejti megemlíteni, hogy ő egyébként Magyarországról jött.

Az emberek egyébként rendkívül toleránsak, szó szerint veszik azt az elvet, hogy “élni és élni hagyni”. Érdekes látni, hogy a végtelen tolerancia nem torkollik káoszba, jóval kevesebb botrányos állapotú ember sétál egy átlagos nyári napon péntek-szombat éjjel, mint egy átlagos magyar nagyváros központjában. A parkok szépek és gondozottak, érdemes megfigyelni, hogy a külvárosban is milyen szép állapotban tartják a házakat.

 ams_4.jpg

A kulturális élethez természetesen hozzátartozik a zene is, Amsterdam templomaiban remek orgonakoncerteket élhettünk meg, a legérdekesebb talán az a katolikus templom volt (Oude Kerk, az egyik legrégebben épült templom), amelyiktől kb egy méterre, szinte a templomra ráépülve helyezkedett el a lányos kirakat, ahol a kellően lerészegedett gazdag férfiak és nők, párok költhették el pénzüket szexmunkásokra.


Nagyobb térképre váltás

Nem tehet arról ez a szegény templom, hogy későbbiekben a vöröslámpás negyed szó szerint köréépült. A katolikus egyház örül, hogy egyáltalán megtűrik létezését az egyébként szigorúan protestáns országban. Az ország gyengéje egyértelműen a gasztrokultúra, amit inkább nem minősítenék, ugyanakkor szerencsére a tengerből sok halat és egyéb herkentyűt fognak ki, a sajtokat (főleg keménysajtokat) viszont egyértelműen csak dícsérni tudom.

ams_5.jpg

A repülőút alig több, mint két óra, így azzal együtt, hogy két órával a gép indulása előtt ki kell érni a reptérre, egészen odáig, hogy a Central Station-re érkezünk a vasúttal, összesen alig 5-6 óra, háztól kávézóig. Első randevúhoz ideális város, izgalmasabb, mint Párizs és puritánabb, mint Róma. De leginkább szabadabb. Kalandra föl!

A cikket Fecó küldte, köszönjük neki!

Thaiföld - mosoly a párában

2012.06.02. 22:05 - Utazási Tanácsadó

Címkék: bangkok thaiföld hua hin ciang mai kon chang

thai_beach_1.jpg

Ritka az olyan ember, aki ne hallott volna már legalább egy élménybeszámolót rokoni vagy baráti körben Ázsiáról, ezen belül is főleg Thaiföldről, Délkelet-Ázsia kedvelt üdülőhelyéről. 

Húsz éve, amikor a német, angol, francia és egyéb nyugat-európai és amerikai turista már évek óta járt és vissza-visszajárt a térségbe, a magyar turisták - talán nem is annyira az olcsó repülőjegy hiánya miatt - még csak nem is hallottak arról, hogy érdemes odautazni. A 90-es évek végén már elindult a turistaáradat, a 2004-es szökőár utáni ideiglenes pangást leszámítva az elmúlt évtizedben már hazánkból is több ezren indultak útnak, zsebükben repülőjegyükkel, hogy a mosoly országába, Thaiföldre jussanak. Különböző célokkal indultak és indulnak ma is, de a biztos siker soha nem marad el: akár sportolni, akár lustálkodni, szép tájakat nézni, esetleg családot alapítani akar a jobb sorsra érdemes magyar, megtalálja számítását az Európa-hosszúságú országban.

Ami miatt nekünk magyaroknak és az európai turistáknak különösen megfelelő Thaiföld, az a hasonló mentalitás, a vendégszeretet és természetesen, hogy még a mi pénztárcánkhoz viszonyítva is olcsó, ami nem csak az olcsó szállásban és étkezésben mutatkozik meg, hanem az egész térségre jellemző. Szinte mindent megvehetünk az itthoni árak töredékéért, kivéve persze a jó magyar pálinkát és túró rudit.

thailand.jpg

Amennyiben megfelel nekünk az olcsó szállás, mármint, a legolcsóbb, bátran nekiindulhatunk - én azonban, különösen az először utazókat óvatosságra inteném. Főleg akkor, ha egy-két hétről van szó: a föltűnően olcsó hotel, hostel akkor üthet vissza, amikor hazaérve azt tapasztaljuk, hogy értékeinket ellopták, ágyunk alatt és az ágyneműben tízcentis rovarok szaladgálnak, a légkondi helyett elhelyezett ventilátor pedig alig forog, éppen csak meg-megkavarja a párás és állott levegőt… bármilyen szép és felejthetetlen ez az ország, nem jó ilyen körülményekkel elrontani az élményt.

De, ami még rosszabb lehetőség: itthon maradni. Sokan ezt választják, hiszen közismert, hogy egy ilyen utazás sok százezer forintba kerül. Méregdrága utazási irodák árulnak utakat ide félmillió-egymillió Ft körül is, az átlagember ezeket hallva nem is gondolja, hogy eljuthat valaha is Thaiföldre. Márpedig eljuthat, sőt! Főleg, amíg fiatal és diák - vagy tanár.

A thaiföldi repülőjegy nem csak a kiváltságosok számára elérhető luxus, kedvezményeket igénybe venni nem csak csoportos repjegy-vásárlásnál lehetséges, hanem diákként, tanárként és fiatalként is.

thai massage thailand russellabroad blog luxury.jpg

Én magam korábban tanulóként, jelenleg tanárként utazom, mindig figyeltem arra, hogy ne kerüljön sokba az út, valamint tisztességes szállásom legyen kevés pénzből. Ez annyit jelentett, hogy sokat kellett keresnem az interneten, a repülőjegyeket, a hoteleket hetekig böngésztem,, mire találtam valamit, amiről Thaiföldön derült ki, hogy milyen is valójában. A luxusutakat szervező irodák az egyértelműen fölső kategóriás szállodákat ajánlják, ahol isteni ellátásban van részünk. Ha van napi tíz-húszezer forintunk csak arra, hogy valahol lakjunk, akkor nem nyúlhatunk mellé. Ugyanakkor ennyi pénzből sok napig sok sok finomat ehetünk, és az egész országot is bejárhatjuk.

Látnivaló van bőven, nem csak tengerpartokon. Bangkok és Ciang Mai nem tengerparti városok, mégis sok a látnivaló. Bangkok levegője nem teszi lehetővé, hogy sok időt eltöltsünk benne, a királyi palotát viszont nem érdemes kihagyni, a szerencsés utazónak lehetősége van bejutni, ha épp nincs zárva.


Nagyobb térképre váltás

Tudatos utazóként nem a legolcsóbb (és sokszor a legdrágább) hanem a legjobb feltételeket kínáló lehetőséget választom, diákként és tanárként is igénybe vettem a nekem járó kedvezményeket.

Az utazás során nyugodtak lehetünk, az ország biztonságos. A több, mint hatvanmillió lakos több, mint 95%-a buddhista, ez érezhető a levegőben, aki járt már buddhista országban, tudja, miről beszélek, aki még nem, annak ki kell próbálnia! A vendégszeretet a híres magyar vendégszereteten is jócskán túlmutat. Szuveníreket is remekül lehet vásárolni, kis odafigyeléssel kevés pénzből sok barátunk és rokonunk örömét lelheti a különleges, Európában nem megvásárolható elektromos és egyéb kütyükben, játékokban.

thai_zsibvasar.jpg

Ami a nyugalmat garantálhatja még és idehaza elintézhetjük, az a balesetbiztosítás és a repülőjegy - biztosítás.

Hosszú távon - sok hónapra - már megéri az éves egészségbiztosítási kártya, amit a Bangkok Hospital ad, de ezt nem elsősorban a turistáknak szól, hanem azoknak, akik huzamosabb ideig tartózkodnak az országban. Tudni kell, hogy bármi bajunk esik, a Bangkok Hospital (aminek nem csak Bangkokban vannak épületei) magas színvonalú egészségügyi szolgáltatást nyújt, amit a kényes svájciak és nyugatnémet turisták is igénybe vesznek, ebből sejthető, hogy a szigorú európai szabványok szerint is ötcsillagos. Biztosítás nélkül a kórházi átlagos kezelés napidíja 10ezer Ft körül mozog, ezért valóban olyan szintű ellátást kapunk, mint a Hiltonban.

Az országban a legtöbben Bangkokot keresik föl, általában azért, mert ide érkezik a repülő. Phuket is egy nyüzsgő sziget, rengeteg turistával, nagy éjszakai élettel, nagy strandokkal.


Nagyobb térképre váltás

Koh Chang közelebb esik a fővároshoz, valamivel jobb úticél, mint Phuket, kevesebb a turista. Ideális pároknak, friss házasoknak.


Nagyobb térképre váltás

thai_shores.jpg

A helyiek, főleg a fővárosi értelmiség legkedveltebb úticélja a fővároshoz legközelebb eső üdülőváros, Hua Hin. Az utóbbi években a turisták is megkedvelték. Tudni kell, hogy a király körül forgó elit első számú célpontja a hely.


Nagyobb térképre váltás

 Fontos tudni, hogy a jelenleg uralkodó királyt - IX. Rámát - világszerte hatalmas tekintély és tisztelet övezi. Ennek megfelelően európai szemmel néhol megmosolyogtató megjelenítésben láthatjuk viszont a királyi pár arcképét - semmiképpen se adjunk hangot annak, ha viccesnek találjuk: Az uralkodó kritizálása vagy kigúnyolása bűncselekménynek számít, melyet szigorúan be is tartatnak.

Sanghaj - kutyajó város

2012.06.01. 19:32 - Utazási Tanácsadó

Címkék: kína sanghaj shanghai mágnesvasút kutyahús tv-torony led-alagút yu-kert zig-zag híd

A Kínai Népköztársaság legkapitalistább városa Sanghaj, ahol a számos történelmi emlék mellett a világ harmadik legnagyobb TV-tornya is megtalálható; ideális úticél lehet a nagyvárosok szerelmeseinek.

shanghai-01.jpg

Rengeteg európai vonatkozású műemlék és ház található a városban, aminek fényét nem tudja elhalványítani a szmog se, amely jótékonyan szűri ki a nap káros sugarait, kiküszöbölve ezzel, hogy a készületlen utazó a napvédő hiányában megégjen. Bangkok, Havanna, Teherán vagy Buenos Aires után meg se kottyan, sokat megélt pest-belvárosiaknak tán föl se tűnik, csak két hét után: nem barnulunk a napon.

Kína legmelegebb városa Sanghaj, ahol télen se fűtenek, bár néha azért jól esne. Egész évben kellemes a klíma, rengeteg a látnivaló. A TV-torony hatalmas mérete csak akkor tűnik föl igazán, amikor közel jutunk, a kanyargó folyó alatt metróval megközelítve, vagy a különleges, LCD-panelekkel kirakott alagúton át, szintén kötött pályán, ahol páratlan, 10 perces moziélményben is részünk lehet. 

Teljesen mindegy, hogy a város melyik pontján kezdjük el a sétát, döbbenten tapasztalhatjuk, hogy New York-ot megszégyenítő városrészek vannak, hatalmas felhőkarcolók, plázák épültek, és látványosan sok ember van, akik valóban sok jüant költenek el olyan luxustermékekre, amiket nyugaton is kevesen engedhetnek meg maguknak.

Sanghaj a minőség városa, az állami beruházásoknál nagyon odafigyelnek arra, hogy korszerű és monumentális legyen. Legyen az akár gyalogos-felüljáró, autópálya, vagy repülőtér. Vagyis, repülőterek! Merthogy Sanghajnak mindjárt 2 nagy nemzetközi repülőtere van. A két reptér közül az egyiket a város belső részéből a 431km/h sebességgel száguldó, lebegő mágnesvasúttal is elérhetjük. Félelmetes a nagy gyorsaság, főleg azt látva, hogy a mágnesvasút vonalával párhuzamosan haladó, fölszálló repülőgép lemarad mellettünk..

shanghai-magnesvasut.jpg

 

Kihagyhatatlan a Yu-kert és a Zig Zag híd. Szerelmeseknek ideális, főleg, ha nincs ott sok turista.

yu-kert-shanghai.jpg

De a népszerűbb helyek se zsúfoltak, az infrastruktúra nagyon fejlett, talán az egész országban a legfejlettebb. Ne felejtsük el, a vezető pártot itt alapították, ennek is sok helyütt állítottak emléket. Repülőjegy vásárlás előtt érdemes odafigyelni, hogy az ország melyik részére kívánunk utazni, helyenként változó, hogy ha beengedik az utazót, akkor kell-e vízum (Hong Kongba nem kell, máshová igen), vagy egyéb, papírmunkával járó engedély (Tibet). A kínai hatóságok a vízumkérelmeket nem szokták elutasítani, tárt karokkal várják az európai turistákat, akik a fővárosban évről évre egyre nagyobb számban vannak jelen, Sanghajban leginkább helyben dolgozó briteket látni az utcákon és az éttermekben.

Mint a legtöbb kelet-ázsiai úton, itt is hasznos lehet a biztosítás.

Kína az ételspecialitásokról híres, így muszáj volt kipróbálni a kutyahúst, amit Ázsiában többszáz millióan fogyasztanak. Természetesen a belvárosban nehéz kutyához jutni nyáron, mivel hasonló étel, mint nálunk a töltött káposzta: télre találták ki.

shanghai-chau-meet.jpg

Tojásos-paradicsomos, enyhén pikáns mártással és természetesen rizzsel szolgálták föl, nem volt kutyaíze (mint ahogy a kecskesajtnak és kecsketejnek van kecskeszaga és kecskeíze ugyebár), maga a hús a marhához hasonló, sűrű, de nem annyira szálas. Aki Ázsiában jár, föltétlen ki kell probália a kutyhahúst is, kutyajó élmény!

 


Megnézem nagyban

A cikket beküldte: V-king, köszönjük neki!

Hello

2012.06.01. 18:27 - Utazási Tanácsadó

utazasi_tanacsado-hello-525px.jpg

süti beállítások módosítása